Ik weet er alles van

Life Magazine

Iphone 13 kopen of niet?

2021: Het jaar van de Iphone 13. Sinds 24 september ligt het nieuwste lid van de Apple-familie in de winkel, uitgerust met alles wat je van Apple mag verwachten en meer. De iphone 13 komt, net zoals zijn voorganger, in vier varianten. Zo is er naast de standaard Iphone 13, ook de Iphone 13 pro, de Iphone 13 pro max en de Iphone 13 mini. In deze review worden uitvoerig de specificaties van de Iphone 13 en zijn varianten besproken. Waarin verschilt het van zijn voorgangers, wat is er beter en wat niet? Twijfel je om een Iphone 13 te kopen? Ik heb ze alle vier mogen proberen en ik kan je verzekeren, na deze review heb je in ieder geval genoeg informatie om een keuze te maken.

Design iPhone 13

Ik ben groot fan van het design van Apple Iphones, zo ook van de Iphone 13. Qua uiterlijk lijkt de Iphone 13 op zijn voorganger. Het scherm is 6,1 inch en het toestel heeft vlakke zijkanten. Toch zijn er twee kleine verschillen. De inkeping op de voorkant waar de frontcam zich bevindt (de notch), is kleiner bij de Iphone 13 wat zorgt voor meer schermgrootte. Voor sommige mensen was deze notch een big deal of een puntje van kritiek. Ik zelf stoorde me er niet echt aan, maar de extra schermgrootte is wel een pluspunt. Hiernaast zijn de camera’s op de achterkant diagonaal geplaatst, in plaats van verticaal onder elkaar.

Het scherm van de Iphone 13 mini is 5.4 inch en het toestel heeft dezelfde veranderingen doorstaan als de Iphone 13. De Iphone 13 en de Iphone 13 mini zijn te verkrijgen in de volgende Iphone 13 kleuren: Iphone 13 zwart, Iphone 13 wit, Iphone 13 blauw, Iphone 13 pink en de Iphone 13 rood. De standaardversies van de Iphone 13 hebben een elegante aluminium behuizing met glazen achterkant. Ook is de Iphone 13 uitgerust met een bijzondere coating, een ceramic shield cover, die ervoor zorgt dat het scherm krasvrij en het toestel stof- en waterdicht is en dan bedoel ik echt waterdicht. De Iphone 13 overleeft namelijk een dertig minuut durende duik op zes meter diepte!

De Iphone 13 pro en pro max hebben een roestvrijstalen behuizing en zijn hierdoor iets zwaarder. Het scherm van de Iphone 13 pro is 6,1 inch en die van de Iphone 13 pro max is 6.7 inch, wat het de grootste Iphone tot dusver maakt. De pro’s zijn uitgerust met een extra camera op de achterzijde, bevatten een mat glazen achterkant en zijn beschikbaar in de kleuren lichtblauw, grafiet, zilver en goud. De pro max is voor de liefhebbers van een groot scherm en kan al gauw te groot zijn voor mensen met kleinere handen.

Scherm iPhone 13

Het scherm van de Iphone 13 en de Iphone 13 mini is hetzelfde als hiervoor, een OLED-scherm. De helderheid van de Iphone 13 is iets verbeterd, waardoor het makkelijker is om het scherm te zien wanneer bijvoorbeeld de zon erop schijnt. De Iphone 13 pro en de Iphone 13 pro max hebben nog een extra upgrade gekregen, deze hebben namelijk een pro-motion display, waardoor animaties en bewegende beelden veel vloeiender in elkaar overgaan. Dit is wel iets wat me opviel en wat zeer prettig is om naar te kijken. De Iphone 13 pro en de Iphone 13 pro max kunnen door deze upgrade uitstekend gebruikt worden om series en films op te kijken, zeker de pro met zijn grote scherm. 

Iphone 13 kopen of niet? Product review | Ik weet er alles van | Ikweeterallesvan.com
Iphone 13 pro en Pro max


12 megapixel camera

Alle varianten van de Iphone 13 beschikken over dezelfde frontcamera, namelijk een 12 megapixel camera. Deze is hetzelfde als de voorgaande modellen, wat oké is, maar ik had het ook niet erg gevonden als ze de frontcamera ook verbeterd zouden hebben. De achter-camera is ten opzichte van vorige modellen flink verbeterd. De Iphone 13 bevat een uitstekende camera en is echt ideaal voor wie van foto’s en/of video’s maken houdt. De Iphone 13 bevat betere beeldstabiliteit, waardoor bewogen foto’s verleden tijd zijn.

De Iphone 13 en Iphone 13 mini bevatten beide een verbeterde groothoeklens en een ultragroothoeklens, waardoor de camera beter presteert bij weinig licht en de foto’s helderder en scherper worden. Hiernaast heeft de Iphone 13 een nieuwe camerafunctie gekregen, waardoor je video’s kunt opnemen met een scherpte- en diepte effect. Maar, er is nog meer: de Iphone 13 wordt ondersteund door HDR4, deze software zorgt ervoor dat contrast, belichting en huidtinten geoptimaliseerd worden tijdens het filmen of fotograferen waardoor ieder persoon of object scherp is.

De Iphone 13 pro en pro max pakken uit met een extra camera op de achterzijde, namelijk een telelens. Hierdoor is het mogelijk om optisch in te zoomen en is de Iphone 13 pro geschikt voor macrofotografie. Zowel de Iphone 13 als de Iphone 13 pro beschikken over een uitstekende camera, maar mocht je de Iphone echt willen gebruiken voor fotografie, is de Iphone 13 pro een meer geschikte optie en niet alleen om de camera, maar ook vanwege het geheugen. Daarover later meer!

Accu iPhone

Je telefoon halverwege de dag moeten opladen zal met de Iphone 13 niet gebeuren. De accu is namelijk sterk verbeterd ten opzichte van vorige modellen en stijgt boven andere mobiele telefoons uit. De Iphone 13 bevat een accu die 11% groter is dan zijn voorganger, wat betekent dat de telefoon gemakkelijk een dag meegaat. De Iphone 13 mini heeft een iets minder lange batterijduur omdat het toestel simpelweg kleiner is. Toch hoef je niet bang te zijn dat je de Iphone 13 mini hoeft op te laden gedurende de dag.

De pro en pro max gooien er nog een schepje bovenop, zo kan de Iphone 13 pro drie uur langer video’s afspelen dan de Iphone 13 en de Iphone 13 pro max maakt hier zelfs zes uur van! Ik was zeer verrast over de accuduur van de Iphone 13. Als je niet meer wilt dealen met ‘ik weet niet of mijn telefoon het wel een dag volhoudt zonder oplader’ is de Iphone 13 perfect. De Iphone kan zowel via een lightning kabel, als draadloos via Magsafe worden opgeladen en alle varianten van de Iphone 13 zijn geschikt voor snelladen, waarbij je met een iets sterkere adapter al een volle accu hebt na een uur.

Opslag en geheugen

Het minimale aantal geheugen waarin de Iphone 13 beschikbaar is, is 128GB. Dit is een vooruitgang ten opzichte van de vorige modellen die vanaf 64GB verkrijgbaar zijn. De Iphone 13 en de Iphone 13 mini zijn te verkrijgen in 128GB, 256GB en 512GB. De Iphone pro is hiernaast beschikbaar met een geheugen van 1 terabyte, wat het eerste toestel is dat zoveel geheugen bevat. Dit is ideaal als je veel filmt en fotografeert, maar voor de normale Iphone gebruiker zou ik 1 terabyte niet adviseren, je betaalt er overigens ook € 580 euro meer voor.

Processor

De Iphone 13 heeft de nieuwste A15-bionic-chip wat een verbetering is ten opzichte van het voorgaande model, die A14 bevatte. Deze A15 chip werkt tot wel 50% sneller dan concurrerende merken, je mag dan ook verwachten wat je altijd verwacht bij Apple, een pijlsnelle telefoon. De nieuwe chip werkt sneller en efficiënter, wat bijdraagt aan de langere batterijduur. De Iphone 13 pro en de Iphone 13 pro max bezitten nog een extra chip, dat zorgt voor nog snellere grafische prestaties van de telefoon, denk hierbij bijvoorbeeld aan gamen of fotograferen. Toch is dit verschil voor de gewone gebruiker minimaal en zal dan ook echt alleen maar een toevoeging zijn voor iemand die de Iphone 13 pro voor gamen of fotograferen wil gebruiken.

Software

De software is natuurlijk ook vernieuwd. De Iphone 13 beschikt over iOS15 die zich vooral gefocust heeft op het contact met je vrienden, familie en collega’s. Zo zijn FaceTime gesprekken fijner vanwege ruimtelijke audio en de portretmodus in videostand. Hiernaast kun je via SharePlay samen naar dingen luisteren of naar dingen kijken door simpelweg je scherm te delen, dit maakt serie kijken met je vrienden op afstand mogelijk wat naar mijn idee echt een hele leuke functie is van iOS15.

Tijdens FaceTime worden meldingen geblokkeerd door de zogeheten ‘focus modus’ zodat je niet afgeleid raakt tijdens bijvoorbeeld een gesprek. Met dezelfde ‘focus modus’ kun je instellen welke meldingen je wel en niet wilt ontvangen, een stuk verfijnder dan enkel de ‘niet storen modus’ die alle meldingen blokkeerde. Met deze modus kun je verschillende varianten maken, voor tijdens het werk, in de auto of wanneer je slaapt. Je kunt dus je meldingen volledig controleren, een hele grote vooruitgang naar mijn idee! Ook zijn een aantal apps vernieuwd, zoals ‘kaarten’, waardoor je vanaf nu de route in 3D kunt bekijken.

Safari is ook vernieuwd, de zoekbalk is verplaatst naar onder waardoor je makkelijker kunt surfen met een hand, vooral handig voor de mensen die eigenlijk helemaal niet met hun duim de bovenkant van het scherm weten te bereiken, lees: de mensen met kleine handen.

Iphone 13 kopen of niet? op naar de apple store.  | Ik weet er alles van | Ikweeterallesvan.com
iPhone in de Apple Store

Iphone 13 kopen?

Hoe zit het met de prijzen van de nieuwste Apple Iphone? De Iphone 13 als los toestel is te verkrijgen vanaf € 909, de Iphone 13 mini is iets goedkoper, namelijk € 809. De prijzen lopen op naarmate het aantal GB’s toeneemt. Voor een Iphone 13 van 256GB betaal je bijvoorbeeld € 1029. Als je graag de Iphone 13 pro wilt kopen, betaal je hier logischerwijs meer geld voor. De Iphone 13 pro is te verkrijgen vanaf € 1159. Een heus prijsverschil met de Iphone 13 prijs, maar vanwege de verbeterde camera, processor en accu meer dan terecht.

De Iphone 13 pro max zal zijn naam niet hebben als deze variant niet nog iets duurder is, en dat klopt. De Iphone 13 pro max is te verkrijgen vanaf € 1259 met 128GB. Je betaalt bijna € 2000 als je gaat voor de variant met 1 terabyte geheugen. Qua prijs is Apple natuurlijk altijd hoger dan concurrenten en hoewel ik (en ik denk meer mensen met mij) dit soms echt bizar vindt, is het iets wat we blijkbaar toch maar al te graag betalen als er een nieuwe versie van de Iphone uitkomt. Apple doet wat het moet doen, jaar in jaar uit.

Accessoires iPhone 13

Hoewel de Iphone 13 is uitgerust met een krasvrije en stof- en waterdichte beschermlaag, is het altijd een goed idee om er een Iphone 13 hoesje of Iphone 13 case bij aan te schaffen. Naast de extra bescherming, kan het handig zijn om bijvoorbeeld pasjes in te bewaren of kan het dienen voor meer grip. Ook zijn er Iphone 13 pro hoesjes en Iphone 13 pro max hoesjes te verkrijgen. Voor elke variant van de Iphone 13 is er wel een mogelijke accessoire te vinden.

Conclusie

De Iphone 13 is een gebruiksvriendelijk top toestel. Het toestel is duidelijk verbetert ten opzichte van de voorgaande Iphones, vooral op het vlak van camera en accu. Je hoeft met de Iphone 13 niet meer standaard de oplader mee te nemen voor het geval dat, want de batterij is een ware koning en loodst je door je dag. Door de verbeterde functies in de camera, waan je je een heuse fotograaf, zeker met de Iphone 13 pro en de pro max door de macrofotografie en zoom-functies.

Ook is de Iphone 13 door de nieuwste processor een razendsnel toestel, wat ervoor zorgt dat de telefoon nóg gebruiksvriendelijker wordt. Ook heel positief is de nieuwe ‘focus modus’, waardoor je zelf je meldingen kunt controleren en niet elke melding je telefoon binnen schiet en je wellicht uit je focus haalt. En de prijzen? De Iphone 13 prijs is zoals we gewend zijn van Apple, net zoals de Iphone 13 pro prijs en de Iphone 13 pro max prijs: hoog, maar is het waard! Overall is de Iphone 13 een zeer fijn toestel en doordat er vier varianten zijn, is er altijd wel een type dat aan je wensen en of eisen voldoet. Laat je de iphone vallen en wil je een scherm vervangen, dan is fixnow de beste reparateur.

Dit is een product review van ik weet er alles van.

Iphone 13 kopen of niet? jazeker

Ik weet er alles van Life Magazine artikelen

Sollicitatiegesprek voorbereiden

Sollicitatiegesprek voorbereiden

Hoe ga je te werk bij de voorbereiding van een sollicitatiegesprek? Heb je een sollicitatiegesprek gepland? Wat is de meest effectieve methode om je op