Ik weet er alles van

Life Magazine

Op vakantie naar Piemonte? Dit moet je weten

In veel opzichten is Piemonte synoniem met ‘La Dolce Vita’. Een regio die bijdraagt ​​aan het goede leven door verbluffend mooie landschappen, interessante en opwindende kunstwerken en culturele evenementen, en een aantal van de meest exquise gerechten en wijn die je overal kunt vinden.

De naam Piemonte verwijst naar de locatie aan de ‘voet van de bergen’. Een geweldige regio met alle soorten landschappen, van bergachtig tot heuvelachtig en vlak. De hoogste toppen in Italië zijn Gran Paradiso op 4 061 meter en Monte Rosa 4 633 meter op de grens met Val d’Aosta en Frankrijk. 

Waarvoor staat Piemonte bekend?

Piemonte staat bekend om zijn witte truffels, kaas, rode wijn, risotto, chocolade, hazelnoten, kastanjes en rundvlees. Het is een van de belangrijkste wijnregio’s van Italië. Als je aan Piemonte denkt, denk je aan de smaak van de aarde in de herfst: de mufheid van de witte truffels en Barolo, de tannine van de chocolade, de aardse hazelnoten en het goddelijke fassone-rundvlees. In wezen is het de smaak van alles wat je in september en oktober kunt oogsten of vinden: druiven, truffels, kardoen, hazelnoten en fazanten.

Piemonte, de wijnregio van Italië

De wijnroute van Piemonte is misschien wel de beste van alle wijnroutes van Italië. Dit gebied staat bekend als de Langhe en het mooie stadje Alba ligt in het hart ervan. In deze thuisbasis van de beroemde Alba-truffel vind je een waar feest van goed en slow food, kaas, evenals de beste Italiaanse wijnen van de meest bekende Italiaanse wijndruivensoorten. 

Heuvels en steden zijn net zo pittoresk als de bekendere Toscaanse. In feite zijn er hier meer heuvels per vierkante kilometer dan in Toscane en tussen deze heuvels liggen een paar van onze favoriete dorpen – Barolo, La Morra en Neive. 

De herfst is de beste tijd om te een vakantie Piemonte te plannen als je van wijn houdt. Dit is wanneer wijngaarden een gloed van verschillende kleuren zijn en elk klein stadje een lokaal truffel-, paddenstoelen- of wijnfestival heeft. Er gaat niets boven het ronddwalen in historische oude steden en genieten van lokale delicatessen en geweldige kazen.

Over oude steden gesproken, mis Saluzzo niet, een beetje ten westen van Le Langhe. Deze prachtige en nog onontdekte oude stad, gelegen op een glorieuze heuveltop, is gewoon fantastisch. Montiglio is een ander juweeltje. Een van de mooiste heuvelstadjes van Piemonte die je zeker niet mag missen.

emonte, wijnregio van Italië
Piemonte, wijnregio van Italië

De thuisbasis van slow food

De stad Bra is de thuisbasis van de slow food-beweging. Deze beweging, gestart door Carlo Petrini, richt zich op lokaal eten en traditioneel koken met de nadruk op lokale boeren en bedrijven en duurzaamheid. Het staat in schril contrast met de massaproductie van voedsel.

Dus hier in Piemonte is er een sterke focus op lokaal en wat sommigen de trend van boer tot bord noemen. Elke Italiaanse regio heeft zijn pasta en in Piemonte vind je tajarin, een lange, dunne lintachtige pasta die veel op tagliatelle lijkt. Het krijgt zijn goudgele kleur van de boereneieren die meer oranje dan geel zijn.

Ook kalfsvlees staat op de menukaarten. Brasato al Barolo of Brasato al Barbaresco is een van de beste keuzes, omdat het kalfsvlees een nacht in de wijn van je keuze wordt gemarineerd en vervolgens wordt gestoofd tot het gaar is. Het wordt geserveerd met kruiden en groenten en jawel, een glaasje Barolo of Barbaresco.

En als dessert?

Welnu, de Torta di Nocciola ofwel hazelnootcake is het meest traditionele dessert. Gemaakt met hazelnoten die overvloedig aanwezig zijn in Piemonte waardoor de meeste mensen deze zoete cake als erg lekker ervaren. Je zult ook echt goede chocolade vinden in de regio, vooral in Turijn.

Wat zeker te doen tijdens een vakantie Piemonte?

Wil je de cultuur van het lokale agriturismo in Piemonte ervaren? Neem dan deel aan een tour waarbij je truffels gaat zoeken. Truffels zijn een schimmel, net als paddenstoelen, alleen groeien ze ondergronds en zijn ze moeilijker te vinden. Zwarte truffels zijn te vinden in Piemonte en andere regio’s van Italië, zoals Toscane, Umbrië en Le Marche. Deze vind je vaak terug op pasta´s. De witte truffel is vrij zeldzaam en wordt alleen in Piemonte gevonden. Ook deze hebben wat aards in hun geur en smaak. En ze zijn erg duur. Er zijn honden die speciaal zijn opgeleid om deze truffels onder de grond te vinden.

Uiteraard is een bezoek aan een wijngaard altijd een goed idee. Piemonte heeft een flinke reputatie als wijnregio en de beste manier om deze te ontdekken is door verschillende wijnen te proeven. 

En nou, je kunt niet naar Piemonte reizen zonder op zijn minst een klein beetje tijd door te brengen in de hoofdstad Turijn. Deze stad, in het Italiaans bekend als Torino, zal je verrassen. Prachtige, met bomen omzoomde boulevards, een mix van historisch en modern tegen de achtergrond van de Alpen, de stad zal je meteen verliefd doen worden. Er zijn musea, kunstgalerijen, kastelen, kerken en het prachtige Piazza Castello — het centrale plein van Turijn. En ja, de slow food-beweging is springlevend in Turijn, dus je hebt een overvloed aan keuzes als het om restaurants gaat.

Steden als La Morra, Barolo en Neive in de wijnstreek van Langhe zijn net zo mooi als andere steden zoals Saluzzo, Chianale, Domodossola, Garessio en Orta San Giulio. Je zult zeker verwend worden met keuzes – en je zult met geen van hen fout gaan. Deze steden en dorpen zijn heerlijke plekken om even tot rust te komen en te genieten van het dagelijkse leven van Piemonte.

De beste periode om op vakantie te gaan in Piemonte?

Qua weer zit je vrijwel altijd goed in Piemonte. Ieder seizoen heeft zijn eigen charme waardoor het altijd een hele beleving is. Dat gezegd zijnde is de winter misschien het minst aantrekkelijk omdat veel lokale wijnbedrijven na de zware oogst in een winterslaap gaan. Hetzelfde is soms het geval met hotels en restaurants. 

De lente is het seizoen waarin alles ontwaakt en het nog minder druk is. Hier en daar vind je al een wijnfestival, maar het is pas in de zomer dat alles losbarst. Ook de druiven komen in bloei. De herfst is misschien het piekseizoen. Het seizoen van de truffels en de oogst. Moeten we nog meer zeggen? 

Dit is een reizen artikel van ik weet er alles van.

Op vakantie naar Piemonte? Dit moet je weten

Ik weet er alles van Life Magazine artikelen

Sollicitatiegesprek voorbereiden

Sollicitatiegesprek voorbereiden

Hoe ga je te werk bij de voorbereiding van een sollicitatiegesprek? Heb je een sollicitatiegesprek gepland? Wat is de meest effectieve methode om je op