Ik weet er alles van

Life Magazine

Overstappen op infrarood verwarming met zonnepanelen?

Nu het doel van technologie steeds meer gericht is op duurzaamheid, kunnen manieren om te verwarmen niet uitblijven. Je huis verwarmen kan op verscheidene manieren, zo is de meest gekende manier verwarming via radiatoren. Deze radiatoren geven warmte af door warm water, dat verhit wordt door de verbranding van aardgas of stookolie in een cv-ketel. Hoewel deze manier van verwarmen vertrouwd en toch behoorlijk effectief is, draagt het niet bij aan de vermindering van CO2 gassen. Duurzaam verwarmen is waar we naartoe willen in de toekomst en daar hoort uitstoot van CO2 gassen niet bij. Je huis duurzaam verwarmen kan ook door middel van een warmtepomp, via elektrische verwarming, via een zonneboiler of via infrarood verwarming. Omdat ik over de laatste optie bijna niets wist, besloot ik me te verdiepen in deze manier van duurzaam verwarmen om zo antwoord te kunnen geven op de volgende vraag: Wil ik overstappen op infrarood verwarming? In deze blog vind je alle informatie over infrarood verwarming. Wat is het, hoe werkt het en welke varianten zijn er?

Hoe werkt infrarood verwarming?

Infrarood verwarming maakt gebruikt van infraroodstraling. Hoewel straling misschien wat angstig doet klinken, is infraroodstraling absoluut niet schadelijk. Je kunt infraroodstraling vergelijken met de stralen die de zon gebruikt om de aarde op te warmen. Deze lichtstralen bevinden zich in het niet-zichtbare spectrum, dat wil zeggen dat we de stralen niet kunnen zien, maar wel kunnen voelen. Warmte afkomstig van infrarood verwarming wordt vaak als zeer aangenaam en prettig ervaren, net zoals wanneer je in de zon staat. Infraroodstraling wordt, wanneer deze gebruikt wordt om te verwarmen, opgewekt met behulp van elektriciteit. Het bijzondere van infraroodstraling is dat het niet de lucht opwarmt, zoals de klassieke verwarming, maar de dingen die zich in de ruimte bevinden zoals de muren, meubelen en personen.

Soorten infraroodstraling

Er bestaan drie soorten infraroodstraling, namelijk korte golf infrarood A straling, middengolf infrarood B straling en lange golf infrarood C straling. De soorten straling werken allemaal net iets anders en hebben dan ook een andere toepassing als het om verwarmen gaat. Zo wordt de korte golf infrarood A straling gebruikt voor terrasverwarmers of infrarood lampen in de sauna. Je herkent dit type waarschijnlijk wel, zodra de verwarmer aanspringt zie je de rode gloed en voel je de warmte al. Dit komt doordat type A kan doordringen tot diep in onze huid, waardoor de warmte snel te voelen is. Het bereik is echter niet zo groot en is dus niet geschikt om ruimtes mee te verwarmen. Hoewel de opwarming snel gebeurt, is het ook snel voorbij wanneer de straling ophoudt. De lange golf, infrarood C straling, werkt anders. Dit type infraroodstraling is minder warm dan de korte stralen en vind je terug in verwarmingspanelen die kunnen dienen als verwarming binnenshuis. Zo’n warmtepaneel straalt namelijk een lange golf infrarood licht uit. Deze straling reikt veel verder en is in staat objecten en personen in de ruimte aangenaam te verwarmen. Type B zit eigenlijk een beetje tussen de korte en lange infrarood stralen in qua eigenschappen, hoewel het niet zichtbaar is zoals de korte stralen, is het wel in staat sneller te verwarmen dan de lange stralen infrarood.

Het verschil met klassieke verwarming

Zoals net al beschreven zit het grote verschil in wat er opgewarmd wordt. Klassieke verwarmingsmanieren warmen de lucht in de kamer op, bijvoorbeeld door radiatoren. Het duurt een tijd voor alle lucht in de ruimte is verwarmd en bovendien is de temperatuur niet op elke plaats hetzelfde. Dit valt te verklaren doordat warme lucht opstijgt en daalt wanneer het weer afkoelt. De koude lucht wordt vervolgens weer opgewarmd en stijgt weer. Door dit proces kan de temperatuur tussen de vloer en het plafond soms wel vijf graden verschillen. Infraroodstaling werkt anders. De infraroodstralen werken in op objecten en lichamen, waardoor deze opwarmen. Deze objecten en lichamen stralen vervolgens zelf ook warmte uit wat bijdraagt aan het meer gelijkmatiger verwarmen van de ruimte. Infrarood verwarming is dus efficiënter op dit vlak, mede ook omdat objecten warmte beter vasthouden dan lucht. Hiernaast reiken de infrarood stralen veel verder dan dat de klassieke verwarming zijn warmte kan verspreiden.

Verschil in brandstof 

Als we het hebben over de brandstof, zit er nog een groot verschil tussen infrarood verwarming en de klassieke verwarming. Radiatoren worden verwarmd door middel van een cv-ketel, die gas verbruikt. Hierdoor komen er CO2 gassen terecht in de omgeving. CO2 gassen zijn schadelijk voor het milieu en dit zou verminderd moeten worden. Infrarood verwarming draait op elektriciteit, dat kan worden opgewekt door groene stroom waardoor de uitstoot van CO2 gassen verkleind. Een nog meer duurzame optie is het koppelen van infraroodverwarming aan zonnepanelen. Zo wordt de energie opgewekt door de zon en gebruikt voor de infraroodverwarming, waardoor je praktisch niks betaald en bovendien geen gassen produceert. Een ideale uitkomst.

Hoe ziet dit er in de praktijk uit?

Infrarood verwarming in huis, waaraan moet je dan denken? De infraroodstralen worden geproduceerd door infrarood panelen. Deze verwarmingspanelen zijn platte panelen in verschillende groottes die bijvoorbeeld te plaatsen zijn tegen een wand. Er zijn talloze manieren om je huis te verwarmen via infrarood panelen, daarover later meer. Zo’n paneel is meestal gemakkelijk aan te sluiten op het bestaande elektriciteitsnetwerk en ook qua installatie is het niet veel werk. Ook hoef je niet direct het hele huis te verwarmen middels infrarood panelen. Je kunt ervoor kiezen om in een aantal ruimtes warmtepanelen te plaatsen en andere ruimtes op een andere manier te verwarmen om zo langzaam en gradueel de overstap te maken op volledig elektrische verwarming via infrarood panelen.

Infrarood verwarming als hoofdverwarming

Je kunt ervoor kiezen om infrarood verwarming als hoofdverwarming te gebruiken in huis. Dit werkt het beste wanneer je huis goed geïsoleerd is, zodat het verwarmingspaneel maar minimaal hoeft bij te dragen aan het opwarmen van het huis, wat weer zorgt voor minimale energiekosten. Infrarood verwarming als hoofdverwarming is eigenlijk optimaal als er gebruik gemakt wordt van zonnepanelen, zo kan de opgewekte zonne-energie direct worden gebruikt om de verwarmingspanelen te voorzien en bespaar je dus enorm op energiekosten. Bovendien is er geen uitstoot van gassen.  

Infrarood verwarming als bijverwarming

Infrarood verwarming is ook uitstekend in te zetten als bijverwarming. Bijvoorbeeld wanneer het nog niet koud genoeg is om de verwarming aan te zetten, maar het toch niet prettig is zonder verwarming. Infrarood verwarming heeft als voordeel dat het snel is. Zo kun je in ruimtes die je extra wilt verwarmen een infraroodpaneel plaatsen, zodat je toch de warmte ervaart, maar geen hoge verwarmingskosten. De infraroodstralen zijn direct voelbaar, waardoor het een heel handige en bovendien prettige manier is om als bijverwarming in te zetten. Vaak kiest men ervoor om in de overgang van zomer naar winter gebruik te maken van infrarood verwarming als bijverwarming, omdat er zo kosten worden bespaard op de algehele verwarming, maar er toch een aangename warmte is. Een goed voorbeeld is het plaatsen van een verwarmingspaneel in de badkamer. Niets is zo erg als uit de warme douchecabine stappen en in de koude badkamer terechtkomen, maar wanneer je gebruik maakt van infrarood verwarming in de badkamer, zal je dit niet meer gebeuren.

De voordelen van infrarood verwarming met zonnepanelen

Hoewel er al vele voordelen zijn genoemd van infrarood verwarming, al dan niet met zonnepanelen, wil ik graag nog eens alle voordelen op een rijtje plaatsen van het verwarmen van je huis middels infrarood panelen.

 • Infrarood verwarming is geluid en geurloos 
 • De installatie is eenvoudig en snel, bovendien vraagt het weinig tot geen onderhoud
 • Lange levensduur, een infrarood paneel gaat zo’n vijfentwintig jaar mee
 • Geen productie van gassen, wat bijdraagt aan het milieu
 • Energiezuinige en duurzame manier van verwarmen
 • Aangename warmte doordat de infraroodstraling niet lucht, maar objecten en personen verwarmd
 • Veilig! De warmtepanelen bevatten veiligheidssensoren tegen oververhitting
 • Snel in vergelijking met andere verwarmingsmethoden
 • Ideaal voor de overgang tussen zomer en winter
 • Eindeloze opties als het gaat om uitvoering en afwerking, waardoor je geen rekening meer hoeft te houden met de radiatoren als het gaat om het interieur 
 • Efficiëntere verwarming van ruimtes
 • Betere luchtkwaliteit, wat bijdraagt aan de gezondheid 
 • Minder kans op schimmel doordat de infraroodstraling de muren verwarmd en hierdoor vocht uit de muren verdampt 
 • In te zetten voor zowel hoofd als bijverwarming 
 • In combinatie met zonnepanelen zijn de kosten vrijwel nihil

 
Allerlei manieren om infrarood verwarming toe te passen in huis

Een heel groot voordeel van infrarood verwarming is dat we afscheid kunnen nemen van de radiatoren. Hoewel ze soms charmant kunnen zijn, zijn ze toch ook vaak een doorn in het oog in een woonkamer, keuken of slaapkamer. Het mooie van verwarmingspanelen is dat de opties eindeloos zijn. Er zijn talloze varianten beschikbaar zodat er altijd wel een optie is die bij het interieur past. Ik was verbaasd over het scala aan opties waarin verwarmingspanelen verwerkt kunnen worden. Als het om badkamer verwarming gaat, kun je bijvoorbeeld kiezen voor spiegel verwarming. Hierbij bestaat de spiegel dus uit een infraroodpaneel en voel je direct de warmte als je in de spiegel kijkt. Naast spiegel verwarming kun je ook voor handdoek verwarming gaan.

Bij handdoek verwarming bestaat de handdoek houder uit een warmtepaneel. Een kleine toevoeging, maar wel eentje die je zoveel comfort kan bieden wanneer je in de badkamer bent. Een ander mooi voorbeeld naast badkamer verwarming, is een verwarmingspaneel in de vorm van een poster. Hierbij is er een foto of afbeelding zichtbaar op het paneel die je in vele gevallen zelf mag kiezen, zodat je het verwarmingspaneel niet eens herkent. Dit vond ik een fantastische optie! Zo’n verwarming poster is de ideale oplossing voor degene die het liefst niets terugvinden in huis wat op een verwarming of radiator lijkt.

Je kunt hierbij kiezen uit verschillende materialen, zoals glas of metaal. Een echte win-win is denk ik wel het verwarmingspaneel vermomd als infrarood verwarming krijtbord. Een krijtbord en een verwarming in één is ideaal, zo kun je het gebruiken in de keuken om boodschappenlijstjes te maken, kun je het inzetten op de werkvloer om te brainstormen of in de speelkamer voor de kinderen. Zo’n infrarood verwarming krijtbord is bovendien dunner dan andere verwarmingspanelen en is hierdoor het meest ruimtebesparend.

We zijn nog niet klaar, er zijn nog meer opties om infrarood verwarming in je huis te installeren. Zo kan infrarood verwarming ook dienen als plafondverwarming of vloerverwarming. Infrarood- plafondverwarming en vloerverwarming zorgen voor een aangename warmte in de ruimte, doordat de straling maar een kant op kan, namelijk richting jou. Vooral bij plafondverwarming voel je de naar beneden gevallen warmte direct op je lichaam.

Conclusie

Infrarood verwarming is een zeer duurzame, efficiënte en bovendien prettige manier om het huis te verwarmen. Voordat ik informatie opzocht over dit onderwerp, had ik geen idee wat het überhaupt was. Ik had er wel eens van gehoord, maar dacht bij infrarood licht eigenlijk alleen maar aan de sauna. Na het verdiepen in het onderwerp, ben ik wel van mening dat verwarming door infraroodpanelen de beste manier is om het huis te verwarmen, al helemaal in combinatie met het gebruik van zonnepanelen.

Deze duurzame manier van verwarmen is wat de wereld nodig heeft en ik ben dan ook van plan over te stappen op duurzaam verwarmen met infrarood verwarmen en zonnepanelen. Ik heb me laten overtuigen door infraroodpaneel, een website die veel uitleg biedt over deze manier van verwarmen. Hiernaast heb ik gekeken op andere soortgelijke websites zoals warmteshop.be, welltherm.nl en Ecaros.eu om informatie te verzamelen. Het fijne aan infraroodverwarming is dat het zowel als hoofd- en bijverwarming kan worden ingezet, zodat je kunt wennen en niet direct volledig hoeft over te schakelen. Het is een zeer toegankelijke en eenvoudige manier van verwarmen en ik zou je dan ook willen aanraden eens na te gaan of het niet iets is voor in je huis! Het is aangenaam, snel, effectief, esthetisch en draagt bij aan het milieu, wat wil je nog meer?

infrarood paneel kopen

Ik weet er alles van Life Magazine artikelen

Sollicitatiegesprek voorbereiden

Sollicitatiegesprek voorbereiden

Hoe ga je te werk bij de voorbereiding van een sollicitatiegesprek? Heb je een sollicitatiegesprek gepland? Wat is de meest effectieve methode om je op